Introductie

Even voorstellen

 

Ligging

Noordwolde-Zuid ligt zuidelijk van Noordwolde op de Fries Drentse grens. Het wordt bewoond door ongeveer 850 inwoners verdeelt over zo'n 300 woningen. Het dorp heeft een landelijk karakter.
De "kern" heeft een gesloten lintbebouwing, het "buitengebied" heeft een verspreide bebouwing van woonhuizen en boerderijen. Het dorp is voor een groot deel omringd door bossen die zich globaal uitstrekken van Steenwijk tot Appelscha.Het recreatiegebied "Spokedam" ligt op loopafstand. Ook de sportvoorzieningen zijn vlakbij zoals: voet en korfbalvelden, tennisbanen en een zwembad.

 

TaalPastoweg

Ondanks dat Noordwolde-Zuid in Friesland ligt is de voertaal geen Fries. Oorspronkelijke bewoners spreken het "Stellingwerfs". Het "Stellingwerfs behoort evenals het Drents en het Twents tot de Saksische streektalen.

Om u meteen maar te verwennen met een spreuk die opgaat voor de makers van deze site: Aj in de sloot springen woj hoast altied nat om beide bienen.

Ook wordt nog een dialect gebezigd dat hier het "Koloniaals" genoemd wordt. Dit dialect kent zijn wortels uit de geschiedenis van "De Maatschappij van Weldadigheid" die in het nabijgelegen Frederiksoord in de vorige eeuw een kolonie stichtte.

 

Landschap en Natuur

Het landschap in onze omgeving kan gekenmerkt worden als een coulisselandschap. Veel landerijen worden omsloten door boswallen. Ook grotere bospercelen zijn ruim voorhanden. Westelijk ligt het bosgebied de Spokedam met daar midden in een recreatieplas die zomers vele bezoekers trekt. Noordelijk aan de andere kant van Noordwolde ligt het bosgebied de Meenthe. Oude heideveldjes worden daar afgewisseld met bospercelen. Zuidelijk, op het Drentse grondgebied, vindt u het Vledderveld een bosgebied met vele wandelmogelijkheden. Zuidwestelijk ligt het landgoed De Eese. Daar vindt u het gezamenlijk raakvlak van de provincies Overijssel, Drente en Friesland. Verder zijn er nog tal van kleinere natuurterreintjes die het landschap een afwisselend karakter geven. Een ideale omgeving om te wandelen of te fietsen.


Werken

Een groot aantal inwoners werkt buiten de gemeenschap in omliggende dorpen, of ver daarbuiten. Een aantal inwoners werkt in de agrarische sector. Verder kent Noordwolde-Zuid een aantal grotere en kleinere bedrijven waarvan rotanbedrijven de hoofdmoot uitmaken.