Glasvezel

Beste inwoners buitengebied Noordwolde-Zuid.

Glasvezel “witte gebieden” komt er aan !

Afgelopen weken hebben KabelNoord (KN) en Glasvezel Buitenaf (GB) op diverse plaatsen in de gemeente voorlichtingsavonden gehouden. Daar waren ook veel inwoners uit ons dorp aanwezig.
Omdat er twee aanbieders voor het glasvezel netwerk zijn heeft Plaatselijk Belang (PB) meerdere keren de vraag gekregen om aan de inwoners een advies te geven. Welke van de twee te kiezen ?
In deze brief zetten we nog een paar zaken op een rij, maar uiteindelijk beslist u zelf !

Wat zijn witte en grijze gebieden ?
Er wordt gesproken over witte en grijze gebieden. De witte gebieden liggen buiten het dorp en daar zijn de internet en tv verbindingen niet toereikend. Alleen de inwoners in de witte gebieden hebben een brief gehad van de beide aanbieders om zich aan te melden. De grijze gebieden liggen in de bebouwde kom en je de mogelijkheid hebt tot meerdere infrastructuren zoals COAX en een koperlijn met over het algemeen voldoende bandbreedte (meer opties en keuze dus). KN beperkt zich in dit traject tot de witte gebieden. Glasvezel Buitenaf heeft aangegeven dat in de tweede fase ook de grijze gebieden en mogelijkerwijs kleine dorpskernen een aanbod en daarmee de mogelijkheid krijgen om te kiezen voor glasvezel van GB.

Waarom zou ik voor glasvezel kiezen ?
Kiezen voor glasvezel is niet verplicht. Maar steeds meer apparaten maken in de toekomst gebruik van internet. Daarnaast is het meestal niet mogelijk om meerdere internet diensten gelijktijdig te gebruiken zoals bijvoorbeeld Televisie /Netflix kijken omdat simpelweg de bandbreedte hiervoor niet toereikend is. Velen hebben daarom een schotel aan het huis (last van weersinvloeden is met glasvezel verledentijd). Glasvezel is sneller en kan meer data aan. Ook voor bijvoorbeeld thuiszorg kan dit in de toekomst belangrijk worden, wat langer thuis wonen bevordert.

Wat nu te doen ?
Het is niet aan PB om te vertellen wat u moet kiezen, dat doet u immers zelf. Er zijn een paar zaken die u kunt meewegen in uw besluit. Die gaan vooral over de kosten, zekerheid, grijze gebieden en solidariteit.

1. Als u besluit glasvezel te nemen kunt u het beste vóór de genoemde inschrijfdata aanmelden bij één van de twee aanbieders, anders betaalt u daarna extra kosten.
2. Bij KN moeten er 18 februari 60% aanmeldingen binnen zijn voor de hele gemeente, anders doen zij niets. In andere gemeenten is dit steeds gehaald. KN maakt 20 februari bekend of dit aantal is gehaald. Mocht dit niet zo zijn en u had ingeschreven bij KN dan heeft u hier geen verplichting meer en kunt u daarna nog vóór 04 maart inschrijven bij GB. Zo krijgt u altijd glasvezel !
3. Bij KN betaalt u maximaal 30 jaar € 15 voor het gebruik van glasvezel. Dit is een vast bedrag en de periode van 30 jaar. Bij GB is dit € 12,78 met indexering GB kent geen eindtermijn voor de maandelijkse termijn
4. KN beperkt zich in dit traject tot de witte gebieden. GB heeft aangegeven dat in de tweede fase ook de grijze gebieden en mogelijk kleine dorpskernen een aanbod krijgen om te kiezen voor glasvezel.